Macronutriënten: deel 2 koolhydraten

Wat zijn koolhydraten?

In deel 1 van de blogs over de macronutriënten bespraken wij de eiwitten en de functie daarvan, in deel 2 hebben we het over koolhydraten. Waarbij eiwitten een bouwstof voor je lichaam zijn, zijn koolhydraten de brandstof. Zonder koolhydraten kan het lichaam dus niet bewegen, functioneren of zelfs nadenken. 1 gram koolhydraten bevat 4 calorieën, hetzelfde aantal als 1 gram eiwit. Suikers, vezels en zetmeel zijn vormen van koolhydraten uit onze voeding.

Koolhydraten geven jouw lichaam dus energie. Vooral voor de hersenen, deze kunnen zelfs niet zonder glucose (wat een koolhydraat soort is). Sommige koolhydraten geven voeding ook smaak en bevatten voedingsvezels wat goed is voor een goede darmwerking.

 

Complexe en enkelvoudige, of langzame en snelle koolhydraten:

Globaal zijn er twee soorten koolhydraten, je hebt de complexe (de langzame) en de enkelvoudige (de snelle) koolhydraten. Beide soorten verhogen de bloedsuikerspiegel, maar dat doen ze dus niet allemaal op hetzelfde tempo… In algemene zin kan je zeggen dat het beter is om meer langzame koolhydraten te nemen dan de snelle koolhydraten, deze zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel. 

Het voordeel van langzame koolhydraten is dat je lichaam er geleidelijker energie uit haalt, en je krijgt minder hoge pieken. Voedingsmiddelen die vooral langzame koolhydraten bevatten, bevatten vaker meer vezels. 

Het voordeel van snelle koolhydraten is dat je lichaam er sneller energie uit haalt, wat handig is als je gaat sporten of een wedstrijd hebt. Maar… wanneer jij niet gaat sporten krijg je een hoge piek en een snelle daling wat kan zorgen voor vermoeidheid of concentratie problemen. 

 

Hieronder vind je een tabel met “snelle en langzame” producten.

Langzame koolhydraten Snelle koolhydraten         
Zilvervliesrijst Frisdrank
Volkoren pasta en brood Snoep
Couscous Koek
Bulgur Gebak
Haver Ijs
Quinoa Honing
Groente en fruit Aardappels
Peulvruchten Witte pasta
Melk Witte rijst
Yoghurt Wit brood

Kijk eens in jouw keukenkastjes. Wat voor soorten koolhydraten staan er in jouw kast? Heb jij veel van hetzelfde product of veel variatie? 

 

Hoeveel koolhydraten heb ik nodig?

Sport jij veel en breng je daardoor veel schade toe aan jouw lichaamsvezels dan zal je meer eiwitten nodig hebben. Maar voor dat sporten heb je uiteindelijk ook brandstof nodig, en dus meer koolhydraten.

Over het algemeen bestaat het grootste deel van je dagelijkse voeding uit koolhydraten, grofweg zo’n 40% tot 55%  Als jij een duursporter bent en je bent regelmatig aan het hardlopen of fietsen dan kan het zijn dat je zelfs richting de 60% koolhydraten gaat, aangezien je tijdens deze activiteiten veel energie verbruikt. Begin daarom vooral niet aan een koolhydraatarm dieet, daarmee bouw je altijd een tekort aan voedingsstoffen op. Dit gaat ten koste van de energie van het lichaam en de werking van vitale organen. 

 

Koolhydraten en afvallen:

Als jij wilt afvallen is een van de dingen die je vooral niet moet doen, koolhydraatarm gaan eten. Ja, je leest het goed… Zoals je weet zijn koolhydraten de belangrijkste bron van energie, deze heb je daarom juist hard nodig om normaal te functioneren. 

Wat wel verstandig is om te doen is om kritisch naar jouw koolhydraatinname te kijken, ga bij jezelf na of je de juiste koolhydraatbronnen eet. Ga daarom op zoek naar koolhydraatrijke voeding die rijk zijn aan vitamines, mineralen en vezels. 


Volwaardige koolhydraat bronnen:

  • Volkoren graanproducten (volkorenbrood / volkorenpasta)
  • Aardappels
  • Peulvruchten
  • Groente en Fruit

 

Koolhydraatrijke producten die arm zijn aan voedingsstoffen zijn:

  • Frisdrank
  • Koek
  • Snoep

Naast het kritisch kijken naar je calorie -en koolhydraatinname is het NOODZAAK om te gaan bewegen en sporten. Onze leefstijlprogramma’s om af te vallen bestaan uit een ideale combinatie tussen sporten, bewegen en voeding. Alleen bewegen of goed eten is niet voldoende om je doel te bereiken, alle componenten moeten in balans zijn.