Afvallen en de energiebalans?

Afvallen door middel van de energiebalans

“Ik heb zware botten” en “spieren wegen zwaarder dan vet” zijn veel gehoorde uitspraken. Maar klopt dit wel? Of gaat de uitspraak “elk pondje gaat door het mondje” hier op? De energiebalans vertelt ons dat deze laatste uitspraak in 98% van de gevallen  juist is. Maar hoe werkt dat precies?

Wat is de energiebalans? 

Ons lichaam is een wonderlijk systeem waarin allerlei processen gaande zijn. Zo zijn onze organen en zintuigen continu bezig en is ons lichaam in beweging, oftewel we leven! Om te kunnen bewegen en te functioneren hebben we energie nodig, dit is onze brandstof om te kunnen leven. Deze energie halen we uit onze voeding en wordt uitgedrukt in kilocalorieën. Aan de andere kant verbruiken we deze energie weer door te functioneren. 

Op het moment dat je evenveel energie tot je neemt (lees eet of drinkt) als je verbruikt dan is dit in balans, dit noemen we de energiebalans en zorgt ervoor dat je op gewicht blijft. Wanneer je méér energie tot je neemt kom je aan in gewicht en wanneer je minder eet val je af, dit is simpele natuurkunde.

De energiebalans bevestigt dus de stelling dat elk pondje door het mondje gaat!

Welke factoren zijn van invloed op jouw energiebalans?

Zoals hierboven gezegd wordt je energie inname bepaald door het eten en drinken wat je tot je neemt. Dit aantal calorieën is weer onder te verdelen in koolhydraten (4 kcal/gram), eiwitten (4 kcal/gram) en vetten (9 kcal/gram). 1 gram alcohol is ook goed voor 7 calorieën.

Aan de andere kant wordt jouw energieverbruik voor 60 tot 70% bepaald door je rustmetabolisme en voor 30 tot 40% door jouw lichamelijke activiteit. 

Je rustmetabolisme is de hoeveelheid energie dat het lichaam nodig heeft voor het onderhoud van het lichaam, het regelen van je lichaamstemperatuur en het kunnen laten functioneren van al je organen. Iedereen heeft een andere rustmetabolisme, dit wordt beïnvloed door de volgende zaken:

  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Gewicht
  • Lichaamssamenstelling (spiermassa vs. vetmassa)

Bovenop het rustmetabolisme bepaalt jouw dagelijkse lichamelijke activiteit hoeveel energie jouw lichaam verbrandt per dag. Het moge duidelijk zijn dat iemand met een kantoorbaan minder energie verbruikt dan bijvoorbeeld een stratenmaker. 

 

Afvallen of aankomen door middel van de energiebalans:

De theorie van het aankomen of afvallen door middel van de energiebalans is nu duidelijk, beweeg je meer en eet je minder dan val je af. Punt

Maar hoeveel moet je nu minder eten om één kilogram vet kwijt te raken? Het antwoord daarop is 7.777 kcal. Is het dan realistisch om te verwachten om 1 kilo per week af te vallen, wat neer komt op een energietekort van 1.111 kcal per dag? In principe is het niet realistisch om dit energietekort per dag te creëren.  

Wel is het duidelijk dat het jou enorm zal helpen om zowel meer te gaan bewegen als minder calorieën te eten.

Hoe je dat in de praktijk doet? Daar helpen we je bij Studio Fitt graag mee op weg. Je leert het in 1 van onze leefstijlprogramma’s SLIMM, FITT of POWERR!

Ik wil info